Forberedelse til turen

Flere kilder til informasjon
Selv om Nordlandsruta, eller Nordland på langs, ble merket for mange år siden og er gått av utallige turglade mennesker, var det lenge ikke helt enkelt å finne tilstrekkelig informasjon om turen. Før vi startet fikk vi noen gode tips fra venner som har gått ruten, har lest i bøker og søkt på internett. Likevel var vi ikke helt fornøyd med informasjonen vi fant. Dette er også hovedgrunnen til denne bloggen. Vi håper at våre erfaringer og tips her kan bidra til å gi nye turgåere både lyst til å gå Nordland på langs og få nyttig informasjon til forberedelsene.
I 2020 ble tingene langt bedre. Da dro Salten friluftsråd i gang et prosjekt for å beskrive Nordlandsruta på en skikkelig måte. Det ble laget egen Facebookside hvor etappene ble vist i tekst og bilder. Sommeren 2021 kom også boka om Nordlandsruta (bildet øverst). Denne er et «must» hvis du skal gå Nordland på langs. Boka beskriver Nordlandsruta etappevis fra sør mot nord. På vår blogg (www.tidtil.no) kan du oppleve ruten i motsatt retning – fra nord mot sør. Til sammen vil boka, Facebooksiden og vår hjemmeside gi deg enormt mye god informasjon til glede og inspirasjon. Nå er det ingen hindringer for å gyve løs på et langsiktig fjellturprosjekt!
Første punkt – meld deg inn i DNT hvis du ikke allerede er medlem! Du trenger nøkkel til alle de flotte hyttene som ligger og venter på deg i fjellheimen. Så må du har gode kart som du gjerne kan sette deg inn i på forhånd slik at du har en formening om ruta du skal gå. Et kart gir mye nyttig informasjon. Sammen med kart hører også kompass. Lær deg å bruke dette før du drar ut på tur! Vi bruker både svenske og norske kart avhengig av etappene. Svenske kart gir god informasjon om grenseområdene hvor stiene går, mens for andre deler av ruten må norske kart benyttes. Det finnes også nyttig informasjon i boka Til fjells i Nordland og i heftet Nordlandsruta (Vuona gæinno).
Selvsagt finnes det også masse god informasjon på www.ut.no. Her beskrives alle hyttene og stort sett alle turene som er relevante for Nordlandsruta.
Slik lærer du deg å bruke kart og kompass.
Utstyr
Kona og jeg er i utgangspunktet ikke noen utstyrsfreaker, men gjennom årene har vi erfart at skikkelig fottøy og bekledning ikke må undervurderes. Ikke spar noen hundrekroner på dårlige fjellsko eller på billig vind- og vanntett bekledning. En skikkelig ryggsekk er også helt nødvendig. Skal du bære 15-20 kg over flere dager er det helt avgjørende med en god og tilpasset sekk. Det blir ikke en hyggelig opplevelse i fjellet hvis man plages med utstyret eller får slitasje og plager fra feil belastning! Bruk gjerne også gåstaver på turen – det avlaster veldig og hjelper bl.a. ved kryssing av elver. Det er også lurt å ta med Croocks for vading over elver.
Pakking
På internett finner du mange gode tips til pakkelister, bl.a. på siden til DNT. Det er forskjell på sommer- og vintertur og om du skal ligge i telt eller ikke. MEN ikke ta med for mye! Vær så måteholden med utstyr og mat som mulig slik at sekkvekten ikke blir for stor. Du kan gjerne ha med litt godter og god mat og vin finnes i små pappkartonger. Det er viktig å unne seg litt ekstra på turen, men tenk alltid på at det skal bæres.
Mat på turen
Du kan blande porsjoner med havregryn, hakkede nøtter, en liten smørklatt, litt sukker og rosiner i plastposer til frokost. Hell over kokt vann og vent noen minutter – vipps så har du en næringsrik havregrøt til frokost. Til lunsj er Real Turmat eller liknende et godt alternativ. Det finnes i mange smaksrike varianter og på korte turer blir man heller ikke lei av det. Ta gjerne med polarbrød og enkelt pålegg til mellommåltider. Små tuber med Nugatti og små syltetøypakker er godt pålegg som er lett å bære og holder seg lenge. Skal man gå langt er det viktig med påfyll av mat med jevne mellomrom så man ikke går tom. Det er også godt å ta seg en liten matbit når man kommer til hytta (eller slår leir) før man får laget middag.
Middag er viktig – det er gjerne dagens smaksmessige høydepunkt på tur. Her kan man forberede mye på forhånd. Eksempelvis kan man forsteke karbonadedeig, viltskav, kyllingbiter og liknende. Avkjøl det og pakk det i plastposer. Hvis du legger det ute i en kasserolle med lokk om natta holder det i mange dager, i hvert fall i den nordlandske sommeren hvor temperaturen i fjellet ikke er veldig høy. Ta med poseretter med pasta bolognese, viltgryte ol. og ha i det forstekte kjøttet. Det blir luksusmat etter mange timers vandring i fjellet!
Distanse, fart, tid
Vi har ei svært turvant venninne som normalt regner ei fart på to km i timen når hun går i fjellet. Dette inkluderer alle småstopp, en god lunsjpause, hindringer, vading ol.. Vår erfaring tilsier at dette ikke er langt fra sannheten. Man går gjerne fortere når man går, spesielt hvis man skal gå en etappe på noen km. Avhengig av egen form, hvor tungt man bærer, terrenget, værforhold ol. kan farten gjerne være både fire og fem km/timen. Men skal du gå 20 km i fjellet en dag, viser det seg gjerne at man fort bruker opp mot 10 timer. Og det gir ei gjennomsnittsfart inkludert alle pauser på to km/timen.
Det er enkelt å regne fart og tid hvis man kjenner distansen. Distanse er lik fart multiplisert med tid. Tid er lik distanse delt på fart. Vil du finne ut hvor lang tid du kommer til å bruke på f.eks. 25 km kan du bare ta 25 delt på to som blir 12 og en halv time. Vil du vite hvor langt du kan gå på 12 timer, blir det 12 multiplisert med to, altså 24 km. For kortere distanser vil nok dette se litt annerledes ut, men ved vandring flere dager i fjellet over relativt lange avstander så stemmer det ganske godt.
Mobiltelefon i fjellet
Du vet det sikkert allerede – mobildekningen i den norske fjellheimen er i beste fall usikker. I fjellet i indre områder av Nordland kan du ikke regne med å benytte telefon til kommunikasjon. Skal du kommunisere med omverdenen er det satellittbasert utstyr som gjelder. Vi har ansaffet en Delorme Inreach (Garmin) satelittkommunikasjon med mulighet for sms og e-post kommunikasjon. Og selvfølgelig med SOS knapp for nødsituasjoner. Dette utstyret gir trygghet uansett forhold. Abonnementet er fleksibelt og vi aktiverer det etter behov. Burde være obligatorisk utstyr for alle fjellvandrere!
Vi satte mobilen i flymodus og brukte mobilkameraet til å forevige vår ferd. Det fungerer godt. I tillegg brukte vi Endomondo for måling av distanse og fart. Avstander og tidsforbruk som oppgis av oss er derfor ganske nøyaktig, i motsetning til andre kilder som beskriver turen.
Vi har kjøpt et par kraftige powerbanker som tillater oss å lade batteriene over flere dager. Det anbefales!